Hoogwaardige Hematologische & Oncologische zorg in alle Friese ziekenhuizen.

Invloed op seksualiteit

Versie:
1
Publicatiedatum:
19-10-2016

Na de diagnose kanker en tijdens de behandeling kunt u niet zo’n zin hebben om te vrijen. Meestal is daar geen lichamelijke oorzaak voor maar komt het door de omstandigheden. U kunt daarentegen wel (meer) behoefte hebben aan intimiteit, dus dicht bij elkaar zijn, elkaar vasthouden, knuffelen en tegen elkaar aan liggen.

Erectieproblemen

Soms komt het voor dat het krijgen van een erectie minder goed gaat en de erectie minder lang aanwezig is. Vermoeidheid en/of psychische belasting kunnen hiervan de oorzaak zijn. Het kan ook zijn dat de medicijnen een verlaging van de testosteron spiegel tot gevolg hebben. Dit testosteron is noodzakelijk voor het krijgen van een erectie.

Meestal hersteld de testosteronspiegel zich weer na het afronden van de behandeling.

Vaginale droogheid

Door de medicijnen kunnen de slijmvliezen van de vagina droger worden. Hierdoor kan ongemak en pijn tijdens het vrijen ontstaan. Het kan helpen om hiervoor een glijmiddel te gebruiken.

Vruchtbaarheid en zwangerschap

De behandeling kan van invloed zijn op de vruchtbaarheid. Bespreek met uw behandelend arts de mogelijke gevolgen. Zo nodig kan voor de start van de behandeling eicellen of zaadcellen worden ingevroren.

Tijdens de behandeling en de periode erna is het beter om niet zwanger te worden. Voor mannen geldt dat in deze periode beter geen kind verwekt wordt. De medicijnen zijn namelijk schadelijk voor het ongeboren kind. Bespreek met uw arts welke vorm van anticonceptie het meest geschikt is.

Wat kunt u zelf doen?

  • Bespreek uw gevoelens met uw partner of naasten.
  • Bespreek uw problemen met een zorgverlener.

Websites